amr's en agv's

AMR-robots helpen uw bedrijf om de kosten te verlagen en de productiviteit te verhogen.

Door hun vermogen om autonoom te navigeren, hun flexibiliteit en wendbaarheid in nauwere ruimtes, kunnen AMR en AGV robots uw bedrijf helpen kosten te verlagen en de productiviteit te verhogen.

AMR en AGV robots zijn twee veelgebruikte types van autonome mobiele robots die in toenemende mate worden ingezet in verschillende industrieën en toepassingen. AMR staat voor Autonomous Mobile Robot, terwijl AGV staat voor Automated Guided Vehicle.

Een van de belangrijkste voordelen van AMR- en AGV-robots is hun vermogen om de efficiëntie van de productie te verhogen en de kosten te verlagen. Door het automatiseren van taken die voorheen door mensen werden uitgevoerd, kunnen bedrijven hun productiviteit verhogen en tegelijkertijd de kans op fouten en ongelukken verminderen. Dit kan leiden tot een aanzienlijke besparing van tijd en geld.

Een ander voordeel van deze robots is dat ze de veiligheid op de werkvloer verbeteren. Doordat de robots autonoom opereren, zijn er minder menselijke interventies nodig in de omgeving waarin ze werken, wat het risico op ongelukken vermindert. Bovendien kunnen AMR- en AGV-robots taken uitvoeren in omgevingen die voor mensen onveilig zijn, zoals ruimtes met hoge temperaturen, giftige stoffen of straling.

AMR- en AGV-robots worden gebruikt in verschillende industrieën, waaronder de productie, logistiek, gezondheidszorg en detailhandel. In de productie worden deze robots vaak gebruikt voor taken zoals het vervoeren van materialen, het assembleren van producten en het verplaatsen van gereedschap en machines. In de logistiek worden ze gebruikt voor het transporteren van goederen en materialen binnen magazijnen en distributiecentra. In de gezondheidszorg worden deze robots gebruikt voor het verplaatsen van medicijnen, beddengoed en medische apparatuur, terwijl ze in de detailhandel worden gebruikt voor het verplaatsen van producten van het magazijn naar de schabben in de winkel.

Dynamische werkkracht in werkomgeving
AMR's in fleetmanager tot 100+ voertuigen
Verhoogde veiligheid
op de werkvloer

AMR

AMR-robots zijn autonome robots die speciaal zijn ontworpen voor het uitvoeren van taken in dynamische omgevingen zoals fabrieken, magazijnen, ziekenhuizen en andere industrieën. Deze robots zijn in staat om zelfstandig door de omgeving te navigeren zonder menselijke tussenkomst en kunnen dus taken uitvoeren op een efficiënte en veilige manier. Dit komt doordat ze zijn uitgerust met geavanceerde sensoren, zoals lasers en camera's, die hen in staat stellen om obstakels te vermijden en hun omgeving te begrijpen.

AGV

AGV-robots zijn ook autonome robots, maar in tegenstelling tot AMR-robots volgen ze een specifiek geprogrammeerd pad. Dit pad is gemarkeerd door magnetische strips of sensoren die in de vloer zijn geïnstalleerd. AGV-robots worden vaak gebruikt in productiefaciliteiten en magazijnen om goederen te verplaatsen en te vervoeren. Ze kunnen verschillende soorten lasten dragen en zijn in staat om taken uit te voeren die variëren. 

Welke verschillen zijn er...

AMR's

 • Navigeren vrij door hun operationele ruimte.
 • Navigeren een pad tussen een startpunt en een bestemming.
 • Kan mensen in een faciliteit volgen in een “volg mij”-toepassing.
 • Vermijdt niet alleen obstakels, maar navigeert actief om obstakels heen om door te gaan naar een missiedoel.
 • Kan “verdwalen” als hij zijn omgeving niet meer kan herkennen. Dit gebeurt vaak bij het doorkruisen van grote oppervlaktes zonder herkenbare infrastructuur (bv. een vliegtuighangar of een grote vergaderruimte).
 • AMR’s kunnen ook verdwalen in repetitieve omgevingen, zoals gelijk uitziende magazijngangen of in chaotische werkgebieden zoals een laadperron. OTTO’s Fleetmanager heeft een krachtige tool om hun machines “gelokaliseerd” te houden.
 • Ze werken het best in toepassingen in ongestructureerde omgevingen, zoals beveiliging, leveringen, intralogistiek van persoon tot persoon en goederen tot persoon.

AGV's

 • Eenvoudiger besturingssysteem en sensoren dan een AMR. In sommige gevallen zijn AGV’s een minder dure oplossing dan een AMR.
 • Volgen voornamelijk een soort vaste infrastructuur zoals magnetische tape/draad, geschilderde lijnen, QR-code-stickers of laserdoelen.
 • Blijven binnen de grenzen van hun operationele banen/paden. Kunnen worden ontworpen om extreme ladingen te vervoeren, zoals locomotiefmotoren en vliegtuigrompen.
 • AGV’s kunnen “vastlopen” als zij op een object stuiten dat zich op hun weg bevindt. Dit vereist vaak de hulp van een operator om het object te verplaatsen en de AGV weer op weg te helpen.
 • Werken het best in goed gedefinieerde omstandigheden en toepassingen zoals materiaalbehandeling of WIP in een productiefaciliteit.

Helaas hebben sommige fabrikanten van AMR’s de term AGV destijds overgenomen om hun autonome machines te beschrijven. Dat is jammer, want het veroorzaakt verwarring op de markt.

 

Zoals hierboven is te lezen, is de primaire eis van een AGV dat er enige infrastructuur binnen de werkruimte van het voertuig moet zijn om navigatie mogelijk te maken. AGV’s kunnen dan ook niet om een obstakel heen navigeren. Onder de streep is de integratie van AGV’s dan ook kostbaarder en maakt het niet mogelijk volledig zonder mensen door te draaien.

Het belangrijkste verschil is dat AMR's intelligenter zijn; vooral in de manier waarop ze omgaan met onverwachte situaties op de route.